Activitats organitzades o on participam

[22/09] Cursos de preparació per al grau

cursos

L'any acadèmic 2022-23 des de la Facultat de Ciències s´han propossat tres cursos de preparació per al grau destinats als alumnes de nou ingrés però també un per als alumnes de continuació:

+cursos

 

[22/06] Concert: Nit dels centres

Aquest any acadèmic 2021-22 que estam a punt d'acabar fa cinquanta anys de la creació de la Facultat de Ciències. Depenent en un principi de la Universitat Autònoma de Barcelona, amb la fundació de la Universitat de Palma de Mallorca l’any 1978, que passà a ser la Universitat de les Illes Balears el 1985, s’inicia el procés definitiu que arriba fins avui en que el nostre centre és una realitat brillant, contundent, on més d'un milenar de persones, entre professorat, alumnat, i personal d'administració i serveis, desafiam pronòstics adversos i continuam amb el coratge necessari per créixer i no estancar-nos.

Amb motiu de l'aniversari el Cor de Dones de la UIB i l’Orquestra Lauseta ens oferiran el concert "Perspectives" que com sabeu tindrà lloc el dissabte dia 11 de juny a les 20.30 hores a l’església de Monti-sion (programa ), primera seu de l'Estudi General de Mallorca, avantsala de la nostra universitat, fins que al segle XVI passà a mans dels Jesuïtes.

La festa és compartida amb la Facultat d’Educació i l’Escola de Doctorat (EDUIB) que també estan d'aniversari. El Rector, el degà de la Facultat d’Educació, la directora de l’Escola de Doctorat (EDUIB) i jo mateix esperam que en la voràgine del final de curs, per uns instants, puguem aclucar els ulls, relaxar-nos i sentir tot allò que la música que ens interpretaran vol contar-nos.

Visca l'Educació, la Ciència i la Investigació!!!

concert

cor de dones

[22/05] Realització d’una pràctica de Física de Fluids al canal de flux a l'IMEDEA

Activitat organitzada en el marc dels ajuts per a l'organització durant el curs acadèmic 2021-2022 d'activitats formatives i de difusió científica dirigides a l'alumnat de la Facultat (Ajut B002)

Activitat realitzada el 27 de maig en el marc de les pràctiques de l’assignatura 21028 - Física Experimental II de tercer curs del grau de Física (Professors: Dra. Marta Isabel Marcos Moreno i Dr. Angel Miguel Amores Maimó) a les instal·lacions de l'Institut Mediterrani d'Estudis Avançats (IMEDEA) a Esporles (Mallorca), centre mixte de recerca entre el Consejo Superior de Investigaciones Científicas (CSIC) i la Universitat de les Illes Balears (UIB). Es part del treball d’actualització de l’assignatura i va permetre als alumnes estar en contacte amb una infraestructura científica real.

imedea 3imedea 1

imedea2

[22/05] Ciència per a tothom 2022

CperaT 22Aquesta activitat neix de la inquietud del professorat de la UIB per fomentar les vocacions científiques i tecnològiques entre el jovent.

Les activitats consisteixen sobretot en experiments de ciència i tecnologia orientats als diferents nivells educatius (primària i secundària). Els estudiants universitaris faran les demostracions i explicacions. Informació i inscripcions.

Aquestes jornades formen part del programa d'activitats Seràs UIB 2021-22 dissenyat pel Vicerectorat d'Estudiants amb el Programa d'Orientació i Transició a la Universitat (PortUIB) i adreçat als futurs joves estudiants i al públic en general. Atesa la covid, les visites dels centres educatius s’han estructurat en franges de 2 hores els dies 12 i 13 de maig de 2022 i entrada lliure i gratuïta el dia 13 de maig de 16.30 a 19.30 hores i dia 14 de maig de 10 a 14 hores (aforament controlat).

[22/04] Jornades de Portes Obertes virtuals (Activitat Seràs UIB 2021-22)

Presentació el 1, 4 i 5 d'abril de 2022 (en horari d'horabaixa i en format virtual) dels estudis de grau de la Facultat de Ciències en el marc de les Jornades de Portes Obertes virtuals. 

Aquestes jornades formen part del programa d'activitats Seràs UIB 2021-22 dissenyat pel Vicerectorat d'Estudiants amb el Programa d'Orientació i Transició a la Universitat (PortUIB) i adreçat als futurs estudiants de grau (estudiants de 2n de batxillerat i CFGS i famílies, estudiants més grans de 25, 40 i 45 anys, i titulats universitaris), amb l'objectiu d'oferir informació acadèmica, detallada i específica dels estudis de grau que s’imparteixen a la UIB, de la metodologia docent i de la gestió administrativa. Informació i inscripcions.

Mentres esperau, aprofitau per descobrir els estudis de grau de la Facultat de Ciències.

[22/03] Introducció a la Física Quàntica i l'ús de Qiskit, un ordinador quàntic

Activitat organitzada en el marc dels ajuts per a l'organització durant el curs acadèmic 2021-2022 d'activitats formatives i de difusió científica dirigides a l'alumnat de la Facultat (Ajut B003)

Hi ha centenars d'aplicacions interessants per a aquest nou tipus d'informàtica en camps com l'economia i els serveis financers, química, medicina i salut, logística i cadena de subministrament, energia i agricultura. I, per descomptat, la informàtica quàntica impacta de manera fonamental a la ciberseguretat ia la Intel·ligència Artificial. Això ha impulsat molts governs a incloure les tecnologies quàntiques a les seves agendes i ecosistemes de recerca.

aula

El curs Introducció a la Física Quàntica i l'ús de Qiskit, un ordinador quàntic de 12 hores organitzat per la Dra. María Rosa López Gonzalo i que inclou les conferències dels doctors Gloria Platero i Ramón Aguado de l'Instituto de Ciencia de Materiales de Madrid (ICMM-CSIC) vol introduir als estudiants del Grau de Física en l'àmbit de la computació quàntica i l'ús d'un ordinador quàntic públic, continguts sovint demanats pels estudiants però no contemplats en el pla d'estudis del grau de manera explicita.

Places limitades, activitat gratuïta, més informació i matrícula a María Rosa López Gonzalo.

[21/11] Seminaris Web de Materials d'Alta Tecnologia

Activitat organitzada en el marc dels ajuts per a l'organització durant el curs acadèmic 2021-2022 d'activitats formatives i de difusió científica dirigides a l'alumnat de la Facultat (Ajut B001)

En la majoria d’assignatures de contingut bàsic els estudiants sovint veuen els conceptes i aplicacions generals, però no tenen oportunitat de veure aplicacions o tecnologies modernes i avantguardistes, i aplicades al món real. En ciència de materials habitualment es restringeix l’estudi als materials més convencionals i a les tècniques d’obtenció i processat usades majoritàriament en la indústria més tradicional.

Amb aquesta activitat formativa els estudiants tindran la oportunitat de conèixer materials i tècniques usades a la indústria, que normalment no es tracten en cursos bàsics de ciència de materials a través de seminaris impartits per especialistes en l’àmbit. Aquesta activitat, per segon any, va especialment dirigida als estudiants del Grau de Química (GQUI), el Grau de Física (GFIS), el Grau d’Enginyeria Electrònica Industrial i Automàtica (GEEI) i el Grau d’Edificació (GEED), així com els estudiants del Màster en Ciència i Tecnologia Química (MCTE) i el Màster en Física Avançada i Matemàtica Aplicada (FAMA).

Seminaris

Enllaç per unir-se a la sessió: https://uibuniversitat.zoom.us/j/85185339838?pwd=bkpaNTFhUUtQZFY1VXVDTVZsN1hFQT09

Els professors coordinadors responsables d’aquesta activitat al Graus de Química, Enginyeria Electrònica Industrial i Automàtica i Edificació són els Drs. Montserrat Rodríguez Delgado, Joan Torrens Serra (contacta per a més informació) i Francesc Masdeu Mayans, respectivament.

 

 

[21/11] T'ajudam a decidir (Activitat Seràs UIB 2021-22 virtual)

Els dies 12 i 19 de novembre, a través d'una plataforma virtual, professors i alumnes de la Facultat de Ciències t’expliquen tot el que et pugui interessar sobre els estudis de grau de Física, Bioquímica, Química i Biologia abans de decidir què vols fer. Resoldran els teus dubtes i les teves inquietuds, de manera que et sigui més fàcil l’elecció.

Us hi podeu inscriure a través d’aquest formulari. Les places disponibles s'assignaran per ordre d'arribada.

Aquestes jornades formen part del programa d'activitats Seràs UIB 2021-22 dissenyat pel Vicerectorat d'Estudiants amb el Programa d'Orientació i Transició a la Universitat (PortUIB) i adreçat als futurs estudiants i qualsevol persona interessada per conèixer l’oferta d’estudis a la UIB.

[21/10] EStímul del TALent QUÍmic programa formatiu

ESTALQUIM (EStímul del TALent QUÍmic) és un programa formatiu orientat a desenvolupar la vocació científica en nins i nines amb especial talent en el camp de la Química. És un projecte organitzat per la Universitat de les Illes Balears i l’Associació de Químics de les Illes Balears on col·labora la Facultat de Ciències.

[21/09] Cursos de preparació per al grau

cursos

L'any acadèmic 2021-22 des de la Facultat de Ciències s´han propossat tres cursos de preparació per al grau destinats als alumnes de nou ingrés però també altres tres destinats als alumnes de segon, tercer i quart:

+cursos

 

[21/07] Cursos d'estiu 2021

cursos

L'any acadèmic 2021-22 des de la Facultat de Ciències s´ha propossat el curs d'estiu:

+ cursos

 

[21/05] Ciència per a tothom 2021 (enguany, virtual)

Aquesta activitat neix de la inquietud del professorat de la UIB per fomentar les vocacions científiques i tecnològiques entre el jovent.

Les activitats consisteixen sobretot en experiments de ciència i tecnologia orientats als diferents nivells educatius (primària i secundària). Els estudiants universitaris faran les demostracions i explicacions.

Aquestes jornades formen part del programa d'activitats Seràs UIB 2020-21 dissenyat pel Vicerectorat d'Estudiants amb el Programa d'Orientació i Transició a la Universitat (PortUIB) i adreçat als futurs joves estudiants. També al públic en general mitjançant el formulari en línia. Una vegada que s’hi hagin inscrit, els participants rebran unes hores abans de la realització de les activitats, un correu electrònic amb l'enllaç web per accedir a totes les activitats virtuals.

[21/03] Zoologia Aplicada: plagues, vectors de malalties, fauna invasora en illes i zoonosi

L'impacte de les activitats humanes en els hàbitats naturals ha provocat grans pertorbacions a nivell de funcionament dels ecosistemes. Entre elles destaquen les pèrdues d’habitat i alteracions ecològiques que influeixen en la dinàmica de transmissió de malalties infeccioses que afecten animals silvestres, domèstics i als humans. Les pèrdues d’habitat juntament amb l’efecte del canvi climàtic són  possibles causes del denominat declivi del insectes. En quant a les malalties, prop del 75% dels patògens que produeixen malalties d'importància sanitària tenen un origen zoonòtic, que provenen d'animals domèstics o silvestres. Un exemple el trobem en l'actual i devastadora pandèmia per COVID-19, on l'origen apunta a la transmissió zoonòtica.

En aquest sentit, l'enfocament "One world, One health", uns dels pilars de l'Organització Mundial de la Salut (OMS), fa referència al fet que la salut humana està influenciada per la salut del medi on viu. Això significa que tant la salut dels animals silvestres, animals domèstics i humans està estretament interrelacionada, es a dir, el que els passa a uns, té repercussions en la salut dels altres. En definitiva, es tracta d’un enfocament holístic de la salut ambiental.

Les Illes Balears  es caracteritzen per posseir àrees naturals protegides de gran valor ecològic, com l'Albufera d’Alcúdia, i zones en les que des de fa segles, s'han integrat les activitats humanes amb el paisatge transformant, com ara la ramaderia i l’agricultura o la proliferació de zones urbanitzades. En aquest context de paisatge i, donada les reduïdes dimensions de les illes, són freqüents les interaccions entre fauna i l'ésser humà, el qual podria afavorir la transmissió de malalties i/o a la pertorbació dels hàbitats, amb un impacte a l’abundància i la distribució dels animals.

Els Drs. Carlos Barceló, Rafael Gutiérrez i Miguel Á. Miranda us conviden a participar en el cicle de seminaris i taller. Per apuntar-vos-hi, heu d’enviar un correu electrònic amb el nom i cognoms, el curs i el grau al qual estau matriculats a: Carlos Barceló.

Els principals objectius d'aquests seminaris són:

 1. Conèixer les aportacions que fa la Zoologia Aplicada a l’estudi de de les interaccions que es produeixen en medis urbans, periurbans i naturals amb la fauna, des d’un punt de vista One Health, incloent-hi la salut dels ecosistemes.
 2. Conèixer les línies de recerca dins aquest àmbit a España i Europa, així com els estudis que es realitzen per part dels investigadors del grup de recerca de Zoologia Aplicada i de la Conservació Animal de la UIB i investigadors d’altres centres de recerca.
 3. Conèixer les sortides professionals dins aquest àmbit, tant dins el sector de la recerca com tècnic a entitats privades com les empreses de control de plagues.
 4. Millorar i aprofundir amb els objectius que han d’assolir els graduats  en Biologia.

Continguts

Dia 26 de març de 16:00h a 18:30h. Aula MOA11:
Dr. Carlos Barceló: Introducció als seminaris (10min)
Dr. Miguel Á. Miranda: La Zoologia Aplicada en el marc del concepte One Health.  Institucions nacionals i europees d’interès (1h)
Dr. Miguel Á. Miranda: El declivi dels insectes: Una realitat? Espècies d’artròpodes invasores a les illes Balears (1h)
Debat, preguntes i discussió (20min)


Dia 31 de març  de 16:00h a 18:15h. Aula MOA11:
Sra. Sofía Delgado: Tècniques moleculars per l’estudi de paràsits i vectors de malalties de plantes i animals (1h)
Sra. Júlia López: Insectes vectors en el sector agrícola. Cas de X. fastidiosa a les Balears (1h)
Debat, preguntes i discussió (15min)

Dia 16 d’abril de 16:00h a 18:15h.  Aula MOA10:
Sr. Raul Luzón: Experiències en empresa de control de plagues. Cas de les paneroles com a vectors mecànics (1h)
Dr. Mikel Bengoa:  Experiències en empresa de control de plagues: Cas dels moscards (1h)
Debat, preguntes i discussió (15min)

Dia 23 d’abril de 16:00h a 18:15. Aula MOA11:
Dra. Sarah Delacour: Globalització i introducció de vectors de malalties. Situació de moscards invasors a España (1h)
Dr. Ignacio Ruiz: Plagues d’insectes associades a cursos d’aigua: la mosca negra (1h)
Debat, preguntes i discussió (15min)

Dia 30 d’abril  de 16:00h a 18:15h. Aula MOA10:
Dr. Miguel Á. Miranda: Paràsits en animals silvestres de les Balears I: malalties transmeses per paparres (1h)
Dra. Ana Sanz: Paràsits en animals silvestres II: L’efecte de les paparres en les poblacions d’aus marines (1h)
Debat, preguntes i discussió (15 min)

Dia  7 de maig  de 16:00h a 18:15h. Aula MOA10:
Dra. Claudia Paredes: Paràsits en animals silvestres de les Balears III: Angiostrongylus cantonensis (1h)
Dr. Mikel A. González: Mosques picadores i succionadores: tàvecs, mosques dels estables i mosques de les secrecions oculars, dípters poc estudiats a España (1h)
Debat, preguntes i discussió (15 min)

Dia 21 de maig  de 16:00h a 18:15h. Aula MOA10:
Dr. Rafael Gutiérrez: Paràsits en zones naturals protegides: Malària aviar en el Parc Nacional de Doñana (1h)
Dr. Carlos Barceló: Insectes vectors de malalties animals a les Illes Balears: la llengua blava i la leishmaniosi (1h)
Debat, preguntes i discussió (15min)

Taller pràctic (a determinar)
Sortida de camp de 9.00h a 13:00h. Mètodes de mostreig
Taller al laboratori de 15:00h a 19:00h. Identificació de vectors i paràsits

Avaluació: Per tal d’obtenir el certificat d’aprofitament, els alumnes hauran de:    

 1. Assistir a un 80 % de les sessions
 2. Participar activament durant els 15 minuts de debat, preguntes i discussió
 3. Després del cicle de conferències i el taller, els alumnes hauran d’entregar un informe breu (màxim sis pàgines) resumint el contingut de les conferències i el taller

Activitat reconeguda amb 1 crèdit ECTS per la Comissió Acadèmica de la Universitat de les Illes Balears

 futurs investigadors

 

[21/03] Jornades de Portes Obertes virtuals (Activitat Seràs UIB 2020-21)

Presentació del 22 al 31 de març de 2021 (en horari d'horabaixa i mitjançant la plataforma Zoom) dels estudis de grau de la Facultat de Ciències en el marc de les Jornades de Portes Obertes virtuals. 

Aquestes jornades formen part del programa d'activitats Seràs UIB 2020-21 dissenyat pel Vicerectorat d'Estudiants amb el Programa d'Orientació i Transició a la Universitat (PortUIB) i adreçat als futurs estudiants de grau (estudiants de 2n de batxillerat i CFGS i famílies, estudiants més grans de 25, 40 i 45 anys, i titulats universitaris), amb la intenció d'ajudar-los a escollir el seu futur donant-los a conèixer l'oferta d'estudis de la UIB, i de facilitar-los el procediment d'accés i admissió.

 

Jornades de Portes Obertes virtuals

[21/02] Futurs investigadors, quines sortides laborals vos esperen?

Espanya, i particularment les Illes Balears, consta d’un gran nombre d’investigadors brillants amb èxits professionals destacables en diferents camps de la Biologia i la Bioquímica, que han estat formats a la Universitat de les Illes Balears (UIB), en diferents dels programes de doctorat oferts. Aquest és un fet de vegades desconegut pels i les alumnes amb inquietud de formar-se com a investigadors i investigadores, i que pot esdevenir en una desmotivació o canvi de rumb cap a una sortida laboral que potser lis sembli més fàcil d’assolir.

Pensem que les presents jornades poden resultar fonamentals de cara a la motivació de l’alumnat a intentar esdevenir investigadors i investigadores i que poden ser una formació paral·lela als respectius estudis molt important sobre com obrir-se camí laboralment parlant, una competència que, és de destacar, no se sol treballar durant el curs dels graus universitaris de ciències, i que per tant encaixa sense solapar-se amb els esmentats estudis.

Les Dres. Mariona Palou i Bàrbara Reynés us conviden a participar en les jornades que es faran virtualment els dies 17 i 18 de febrer on vuit doctors formats a la UIB us mostraran els entrebancs, possibilitats i experiències que han viscut després del doctorat.

Si us agradaria fer el doctorat, però no teniu clares les sortides laborals, aquestes jornades poden ajudar-vos a prendre una decisió!

Per apuntar-vos-hi, heu d’enviar un correu electrònic amb el nom i cognoms, el curs i el grau al qual estau matriculats a: Bàrbara Reynés. Teniu fins dia 15 de febrer.

Pensau que, si hi participau, tindreu un certificat d’assistència.

 futurs investigadors

 

[20/12] Seminaris Web de Materials d'Alta Tecnologia

En la majoria d’assignatures de contingut bàsic els estudiants sovint veuen els conceptes i aplicacions generals, però no tenen oportunitat de veure aplicacions o tecnologies modernes i avantguardistes, i aplicades al món real. En ciència de materials habitualment es restringeix l’estudi als materials més convencionals i a les tècniques d’obtenció i processat usades majoritàriament en la indústria més tradicional.

Amb aquesta activitat formativa els estudiants tindran la oportunitat de conèixer materials i tècniques usades a la indústria, que normalment no es tracten en cursos bàsics de ciència de materials a través de seminaris impartits per especialistes en l’àmbit. Aquesta activitat va especialment dirigida als estudiants del Grau de Química (GQUI), el Grau de Física (GFIS), el Grau d’Enginyeria Electrònica Industrial i Automàtica (GEEI) i el Grau d’Edificació (GEED), així com els estudiants del Màster en Ciència i Tecnologia Química (MCTE) i el Màster en Física Avançada i Matemàtica Aplicada (FAMA).

Seminaris en línia (ZOOM):

1 de desembre de 2020, de 13 a 14 h.
Nous formigons especials: tipus deciments i additius, a càrrec de Manuel Antich Bover.

15 de desembre de 2020, de 13 a 14 h.
Materials bioceràmics en endodòncia: maneig i aplicacions clíniques, a càrrec de Jorge Domínguez Pérez.

12 de gener de 2021, de 13 a 14 h.
Algunes aplicacions tecnològiques de les capes primes, a càrrec de Gemma Garcia Alonso.

Els professors coordinadors responsables d’aquesta activitat al Graus de Química, Enginyeria Electrònica Industrial i Automàtica i Edificació són els Drs. Montserrat Rodríguez Delgado (contacta per a més informació), Joan Torrens Serra i Francesc Masdeu Mayans, respectivament.

 Seminaris MAT

 

[20/11] Cicle de seminaris: La recerca en l’àmbit de la Biologia de la Conservació

Amb aquest cicle de seminaris es pretén donar a una visió àmplia de la recerca que es fa al Departament de Biologia en l’àmbit de la Biologia de la Conservació per tal de complementar la formació de l’alumnat de la Facultat de Ciències, especialment l'alumnat del Grau de Biologia, i oferir un espai per resoldre dubtes o debatre qüestions d’interès relacionats amb la recerca.

Seminaris

13 de Novembre de 2020, de 16 a 18 hores
Presentació del Cicle de seminaris
Les espècies vegetals amenaçades de les Balears: recerca i gestió, a càrrec de la Dra. Joana Cursach

20 de Novembre de 2020, de 16 a 19 hores
Delimitación de especies como herramienta para la gestión y conservación ambiental, a càrrec de la Dra. Maria Capa
7 espècies, 7 preguntes i 7 respostes des de l'Ecologia, a càrrec del Dr. Samuel Piña

26 de Novembre de 2020, de 16 a 19 hores
Els illots de les Balears i el seu paper com a refugi d’espècies amenaçades, a càrrec del Dr. Joan Rita
Exemples en l'estudi de la interrelació de la flora silvestre i activitats antròpiques, a càrrec del Dr. Maurici Mus

4 de Desembre de 2020, de 16 a 19 hores
La conservació vegetal en hàbitats estressants, a càrrec del Dr. Llorenç Gil
La bioquímica ecològica com a eina multidisciplinària per a l'anàlisi i seguiment de problemes ambientals, a càrrec del Dr. Antoni Sureda

11 de Desembre de 2020, de 16 a 19 hores
Les espècies invasores com a causa de pèrdua de biodiversitat: el cas de la vespa asiàtica, a càrrec de la Dra. Maria del Mar Leza
Aus marines: ecologia, amenaces i conservació, a càrrec de la Dra. Ana Sanz

18 de Desembre de 2020, de 16 a 19 hores
Pèrdua de pol·linitzadors silvestres: causes i conseqüències, a càrrec de la Dra. Amparo Lázaro
Els foraminífers epífits com a bioindicadors a les praderies de fanerògames marines, a càrrec del Dr. Guillem Mateu

Es controlarà l’assistència a les sessions presencials i, en cas d’optar al certificat d’aprofitament, s’haurà de lliurar un informe al final del cicle. Per tal d’obtenir el certificat d’aprofitament, s’ha d’assistir al 80 % de les hores presencials i s’ha d’obtenir una avaluació favorable de l’informe presentat. Activitat reconeguda amb 1 crèdit ECTS per la Comissió Acadèmica de la Universitat de les Illes Balears.

La professora coordinadora i responsable d’aquesta activitat és la Dra. Joana Cursach Seguí (contacta per a més informació i inscripció, heu d'indicar nom complet, DNI, grau i curs en què estau matriculats).

 Seminaris Biol

 

 

[20/11] Cicle de Conferències 2020-2021: Parlem de Química

En aquest cicle de quatre conferències, els estudiants tindran la oportunitat de conèixer les sortides profesionals dels seus estudis de la mà de quatre professionals químics formats a la nostra facultat.

I Conferència
Ponent: Catalina Rigo Rigo, tècnica de formulació al departament d'I+D de Dermofarm.
Títol: "I+D en cosmètica. De la idea al producte"
12 de novembre de 2020 a les 12:10h (ZOOM, en línia)

II Conferència
Ponent: Santiago Cañellas Román, científic de Janssen R&D, divisió farmacèutica de Johnson & Johnson.
Títol: "Descubrimiento de fármacos: Síntesis orgánica y robótica"
17 de desembre de 2020 a les 12:10h (ZOOM, en línia)

III Conferència
Ponent: Dr. Pere Joan Llabrés Campaner Clinical Data Manager a Syntax for Science, SL, i divulgador científic. Director del blog de divulgació científica «Huele a Química».
Títol: "Ciencia: ¿profesión o pasión?"
25 de març de 2021 a les 12:10h (ZOOM, en línia)

IV Conferència
Ponent: K. López Brito, Senior Clinical Research Associate al Grupo Español de Cáncer de Pulmón.
Títol: "Salidas profesionales hacia la industria farmacéutica: Más allá de la investigación"
13 de maig de 2021 a les 12:10h (ZOOM, en línia)

Aquesta activitat va especialment dirigida als estudiants del Grau de Química (GQUI). La professa responsable d’aquesta activitat és la Dra. Montserrat Rodríguez Delgado (contacta per a més informació).

CQUI4

Primera conferència CQUI002 CQUI3
     

 

 

 

[20/11] T'ajudam a decidir (Activitat Seràs UIB 2020-21)

Professors i alumnes de la Facultat de Ciències t’expliquen tot el que et pugui interessar sobre els estudis de grau de Biologia, Bioquímica, Física i Química abans de decidir què vols fer. Resoldran els teus dubtes i les teves inquietuds, de manera que et sigui més fàcil l’elecció.

Us hi podeu inscriure a través d’aquest formulari. Les places disponibles s'assignaran per ordre d'arribada.

Aquestes jornades formen part del programa d'activitats Seràs UIB 2020-21 dissenyat pel Vicerectorat d'Estudiants amb el Programa d'Orientació i Transició a la Universitat (PortUIB) i adreçat als futurs estudiants i qualsevol persona interessada per conèixer l’oferta d’estudis a la UIB.

[20/09] Experiències d’innovació docent en l’àmbit de les ciències

ExpInDoC

Les primeres Experiències d'innovació docent en l’àmbit de les ciències és una iniciativa formativa de la Facultat de Ciències, del Centre d'Estudis de Postgrau i de l'Escola de Doctorat de la Universitat de les Illes Balears dirigida al professorat universitari (grau, màster i doctorat) i en formació en l'àmbit de les ciències, i especialment a aquell professorat que vulgui compartir la seva experiència docent.

Vol ser un punt de trobada i d'intercanvi d'experiències docents davant els nous reptes que se'ns presenten a la universitat i que fan necessari revisar les nostres perspectives pel que fa a la qualitat i millora de l'ensenyament de les ciències.

Hi ha moltes iniciatives de millora per part del professorat, si bé moltes vegades són a títol individual o hi estan involucrats un reduït nombre de docents. L'intercanvi d'experiències ajuda a millorar la pràctica i és per tant molt important  la seva difusió. Aquestes experiències es centren especialment en la implementació d’accions d’innovació docent la finalitat de les quals ha sigut la millora dels processos d’ensenyament i aprenentatge, l’avaluació i la promoció de processos de coordinació docent i treball en equip entre el professorat, i, en conjunt, la millora de la qualitat de l'ensenyament de les ciències.

Es tracta d'un taller virtual de quatre dies (4 seminaris en línia de 2,5h cada un) en el que s'acreditarà la presentació de les comunicacions i l’assistència al taller (s'ha d'assistir almanco a 3 dels seminaris). A cada seminari hi haurà una ponència convidada, unes sis comunicacions orals seleccionades i un temps de debat entre els participants i voltaran entorn a 4 blocs temàtics.

Blocs temàtics:
 • Estratègies per la millora del procés ensenyament-aprenentatge de l’alumnat: flipped classroom, gammificació, aprenentatge cooperatiu...
 • Desenvolupament d'eines i/o estratègies d’avaluació: rúbriques, avaluació entre iguals...
 • Virtualització de l’activitat docent: E-learning, videotutorials, problem-based learning...
 • Innovació docent a les assignatures amb activitats pràctiques.
Comitès:
 • Comitè Científic: Rubén Santamarta (president), Ana M Rodríguez (secretària), Maria Antònia Jiménez, David Moranta, Joan Ribot, Montserrat Rodríguez i Adamo Valle.
 • Comitè Organitzador: Joan Ribot (president), Margarita Gomila (secretària), Antoni Borràs, Valeria S Eim, Joana Francesca Ferragut i Jorge Sastre.
Dates importants:
Els  participants (que han assistit almanco a 3 dels 4 seminaris) poden obtenir un certificat d'aprofitament del taller (1 crèdit ECTS) si responen de manera raonada aquest qüestionari  abans de les 13:00h (CET) del 9 d'octubre per correu electrònic a secretaria.ciencies@uib.cat i obtenen una qualificació d'APTE un cop revisades les respostes pel Comitè Científic i Organitzador.

 

[20/09] Cursos de preparació per al grau

Els cursos de preparació per al grau neixen de la necessitat de reforçar la preparació dels estudiants que arriben a primer curs d’un grau. L'any acadèmic 2020-21 des de la Facultat de Ciències s´han propossat quatre cursos:

 • La Física t’agradarà: un curs web interactiu
 • Mecànica i electromagnetisme per a enginyers
 • Matemàtiques
 • Química

[20/05] Jornades de Portes Obertes virtuals (Activitat Seràs UIB 2019-20)

Presentació el dia 15 de maig de 2020, mitjançant la plataforma BB Collaborate, dels estudis de Biologia, Bioquímica, Física i Química, així com els serveis i instal·lacions, de la Facultat de Ciències per part dels i de les Caps d'Estudi als futurs estudiants de grau en el marc de les Jornades de Portes Obertes virtuals. 

Aquestes jornades formen part del programa d'activitats Seràs UIB 2019-20 dissenyat pel Vicerectorat d'Estudiants amb el Programa d'Orientació i Transició a la Universitat (PortUIB) i adreçat als futurs estudiants de grau (estudiants de 2n de batxillerat i CFGS i famílies, estudiants més grans de 25, 40 i 45 anys, i titulats universitaris), amb la intenció d'ajudar-los a escollir el seu futur donant-los a conèixer l'oferta d'estudis de la UIB, i de facilitar-los el procediment d'accés i admissió.