Activitats organitzades o on participam

[24/05] Ciència per a tothom 2024

Cperat

Aquesta activitat neix de la inquietud del professorat de la UIB per fomentar les vocacions científiques i tecnològiques entre el jovent. Les activitats consisteixen sobretot en experiments de ciència i tecnologia orientats als diferents nivells educatius (primària i secundària). Els estudiants universitaris faran les demostracions i explicacions. Més informació.

Aquestes jornades formen part del programa d'activitats Seràs UIB 2023-24 dissenyat pel Vicerectorat d'Estudiants amb el Programa d'Orientació i Transició a la Universitat (PortUIB) i adreçat als futurs joves estudiants i al públic en general.

Dates i lloc de realització

  • Dies 9, 10 i 11 de maig de 2024
    • Centres educatius: dies 9 i 10 de maig, de 8.30 a 14.30 h.
    • Públic en general: dia 10 de maig de 16.30 a 19.30 hores i dia 11 de maig de 10 a 14 h. No cal fer cap inscripció. Entrada lliure i gratuïta.
  • Campus universitari. Palma

 

[24/03] Jornades de Portes Obertes (Activitat Seràs UIB 2023-24)

Es tracta d'unes jornades de portes obertes al campus universitari els dies 15 i 22 de març de 2024 (en horari de matí) per conèixer de prop els estudis de grau i les instal·lacions. Informació i inscripcions.

Aquestes jornades formen part del programa d'activitats Seràs UIB 2023-24 dissenyat pel Vicerectorat d'Estudiants amb el Programa d'Orientació i Transició a la Universitat (PortUIB) i estan destinades als estudiants de 2n de batxillerat i CFGS, més grans de 25, 40 i 45 anys i estudiants i titulats universitaris.

Els objectius d'aquestes jornades són:

  • Oferir informació acadèmica, detallada i específica dels estudis de grau que s’imparteixen a la UIB, de la metodologia docent i de la gestió administrativa.
  • Ajudar els estudiants potencials a escollir el seu futur.
  • Donar a conèixer les instal·lacions, els serveis i els recursos de la UIB.
  • Permetre que els futurs estudiants gaudeixin de l’ambient universitari mitjançant un ampli ventall d’activitats diverses.

 

 

[23/11] T'ajudam a decidir (Activitat Seràs UIB 2023-24 virtual)

t'ajudam

Els dies 10 i 17 de novembre de 2023, a través d'una plataforma virtual, professors i alumnes de la Facultat de Ciències t’expliquen tot el que et pugui interessar sobre els estudis de grau de Física, Bioquímica, Química i Biologia abans de decidir què vols fer. Resoldran els teus dubtes i les teves inquietuds, de manera que et sigui més fàcil l’elecció.

Us hi podeu inscriure a través d’aquest formulari. Les places disponibles s'assignaran per ordre d'arribada.

Aquestes jornades formen part del programa d'activitats Seràs UIB 2023-24 dissenyat pel Vicerectorat d'Estudiants amb el Programa d'Orientació i Transició a la Universitat (PortUIB) i adreçat als futurs estudiants i qualsevol persona interessada per conèixer l’oferta d’estudis a la UIB.

[23/10] Jornada Informativa: Let's move! >>> Facultat de Ciències

mou-te

Vols fer una part dels teus estudis en una altra universitat de l'estat o d’arreu del món? O bé vols fer pràctiques en empreses o entitats de la Unió Europea? Descobreix totes les possibilitats que t’ofereix la UIB a través dels programes de mobilitat.

T’animam que no t’aturis! Informa’t sobre els programes vigents i els convenis que té la UIB amb altres universitats el pròxim dimecres 25 d'octubre a les 15.00h a l'aula 1 de l'edifici Mateu Orfila i Rotger  .

Els coordinadors i coordinadores de mobilitat del centre i el personal del Servei de Relacions Internacionals de la UIB, t'ajudarem a trobar l'opció que s’adigui amb el que cerques i preparar el teu intercanvi.

Programa

15.00h Benvinguda i presentació del Servei de Relacions Internacionals
15.20h La mobilitat a la Facultat de Ciències
16.00h Pausa refrigeri
16.40h Experiències i particularitats de la mobilitat als graus de la Facultat

Activitat desenvolupada gràcies als ajuts dels Servei de Relacions Internacionals de la UIB per a projectes d’internacionalització de les facultats, l’Escola Politècnica Superior, el Centre d’Estudis de Postgrau i l’Escola de Doctorat, per dur a terme activitats al llarg dels cursos acadèmics 2022-23 i 2023-24.

Galeria fotogràfica

mobilitat23a mobilitat23c

 Una trentena d'estudiants de segon i tercer curs han particitat a la jornada

[23/10] Python i LaTeX: dues grans eines per la carrera científica

L’anàlisi de dades i la presentació de resultats són habilitats essencials per a qualsevol estudiant de ciències. Aquesta activitat cerca treballar de manera pràctica i interactiva l’ús de Python (anàlisi de dades) i LaTeX (creació de documents científics), així com conèixer les plataformes i opcions disponibles per ambdues. Donat que l’activitat es proposa per dates en què el curs ja haurà començat, es podran adreçar problemes reals que s’hagin trobat els alumnes en les assignatures dels seus graus respectius, afegint un nivell addicional d’aplicabilitat.

figure

El seminari-taller (6h) organitzat per la Dra. María Antonia Jiménez Cortés inclou 2 sessions (5 i 16 d'octubre de 2023, a les 15h a l'aula MOA10), de 1.5 h cada una d'elles, on Aina Maimó Far amb la col·laboració de la Dra. Maria del Mar Vich Ramis mostraran de manera detallada com fer l'anàlisi de dades experimentals amb Python, així com la seva representació gràfica. Aquestes tasques són crucials per poder generar informes de pràctiques de bona qualitat. Per altra banda, durant les 2 sessions restants (9 i 19 d'octubre de 2023, a les 15h a l'aula MOA10) es mostraran les utilitats de l'editor de texte Latex, en particular amb la plataforma Overleaf ja que permet unes eines molt interessants per generar textos científics (per exemple compta amb un editor d'equacions molt bo de manejar i permet inserir els gràfics de manera molt senzilla) com són els TFG o els informes de les pràctiques ja que compta amb una gran varietat de plantilles.

Places limitades, activitat gratuïta, més informació i matrícula a María Antonia Jiménez Cortés.

[23/09] EStímul del TALent QUÍmic programa formatiu

ESTALQUIM (EStímul del TALent QUÍmic) és un programa formatiu orientat a desenvolupar la vocació científica en nins i nines amb especial talent en el camp de la Química. És un projecte organitzat per la Universitat de les Illes Balears i l’Associació de Químics de les Illes Balears on col·labora la Facultat de Ciències.

Hemeroteca: Un total de 18 joves de les Balears participen en la tercera edició del programa ESTALQUIM (28/10/2023, Bàrbara Rodríguez, IB3 Noticies)

[23/09] Cursos de preparació per al grau

preparacio

Cursos de Preparació per al Grau que poden ser de l'interès dels estudiants de la Facultat de Ciències, especialment dels alumnes de nou ingrés, perquè reforcin els seus coneixements d’algunes matèries, així com la seva adaptació al context universitari.

+ cursos

[23/05] Ciència per a tothom 2023

Cperat

Aquesta activitat neix de la inquietud del professorat de la UIB per fomentar les vocacions científiques i tecnològiques entre el jovent. Les activitats consisteixen sobretot en experiments de ciència i tecnologia orientats als diferents nivells educatius (primària i secundària). Els estudiants universitaris faran les demostracions i explicacions. Més informació.

Aquestes jornades formen part del programa d'activitats Seràs UIB 2022-23 dissenyat pel Vicerectorat d'Estudiants amb el Programa d'Orientació i Transició a la Universitat (PortUIB) i adreçat als futurs joves estudiants i al públic en general.

Dates i lloc de realització

  • Dies 11, 12 i 13 de maig de 2023
    • Centres educatius: dies 11 i 12 de maig, de 8.30 a 14.30 h.
    • Públic en general: dia 12 de maig de 16.30 a 19.30 hores i dia 13 de maig de 10 a 14 h. No cal fer cap inscripció. Entrada lliure i gratuïta.
  • Campus universitari. Palma

 

[23/03] Jornades de Portes Obertes (Activitat Seràs UIB 2022-23)

portes obertes

Presentació els 24 i 31 de març de 2023 (en horari de matí i al campus) dels estudis de grau de la Facultat de Ciències en el marc de les Jornades de Portes Obertes. 

Aquestes jornades formen part del programa d'activitats Seràs UIB 2022-23 dissenyat pel Vicerectorat d'Estudiants amb el Programa d'Orientació i Transició a la Universitat (PortUIB) i adreçat als futurs estudiants de grau (estudiants de 2n de batxillerat i CFGS i famílies, estudiants més grans de 25, 40 i 45 anys, i titulats universitaris), amb l'objectiu d'oferir informació acadèmica, detallada i específica dels estudis de grau que s’imparteixen a la UIB, de la metodologia docent i de la gestió administrativa. Informació i inscripcions.

I mentre esperau que arribi els dies de les jornades, aprofitau per conèixer virtualment la UIB i descobrir els estudis de grau de la Facultat de Ciències, el centre on, si sentiu la Ciència, podreu estudiar els cursos que venen. Vos hi esperam.

[23/03] Seminaris: Nanes blanques

Activitat organitzada en el marc dels ajuts per a l'organització durant el curs acadèmic 2022-2023 d'activitats formatives i de difusió científica dirigides a l'alumnat de la Facultat (Ajut C003)

Les nanes blanques són les restes estel·lars més comunes que es generen quan una estrella de massa menor a 9-10 masses solars ha esgotat el seu combustible nuclear. A més, en ser objectes antics, el seu estudi podria aportar una nova llum sobre diferents qüestions relacionades amb la història, formació i evolució de la Galàxia. Tot i que aquests objectes han estat àmpliament estudiats des d'un punt de vista teòric, les dades observacionals s'han limitat a una mostra estadística deficient, a causa de la baixa lluminositat intrínseca de les nanes blanques. Tanmateix, gràcies al recent Gaia EDR3, s'ha obtingut per primera vegada una mostra significativa de la població de nanes blanques de la nostra galàxia, que conté al voltant de 13.000 objectes fins a 100 pc del Sol.

alumnes
sol1sol2sol3

L'activitat organitzada els dies 16 i 17 de març pel Dr. Ramón Julio Oliver Herrero i dirigida als alumnes del grau de Física va inclore els seminaris "4MOST: astronomia a l'era de les grans bases de dades" i "Nanes blanques i la revolució Gaia" per part del Dr. Alberto Rebassa Mansergas de la Universitat Politècnica de Catalunya - BarcelonaTech i una observació solar en directe amb els telescopis del grup d'astrofísica de l'Institute of Applied Computing & Community Code - Universitat de les Illes Balears sota la supervisió dels doctors Jaume Terradas Calafell i Ramón Julio Oliver Herrero.

 

[23/03] Plagues, paràsits, vectors de malalties i zoonosis

Activitat organitzada en el marc dels ajuts per a l'organització durant el curs acadèmic 2022-2023 d'activitats formatives i de difusió científica dirigides a l'alumnat de la Facultat de Ciències (Ajut C001)

L'impacte de les activitats humanes en els hàbitats naturals ha provocat grans pertorbacions en el funcionament dels ecosistemes, entre les quals destaquen les pèrdues d’hàbitat i les alteracions ecològiques que influeixen en la dinàmica de transmissió de malalties infeccioses que afecten els animals silvestres, domèstics i els humans. Les pèrdues d’hàbitat, juntament amb l’efecte del canvi climàtic, són possibles causes del denominat declivi dels insectes. Quant a les malalties, prop del 75 per cent dels patògens que produeixen malalties d'importància sanitària tenen un origen zoonòtic, és a dir, que provenen d'animals domèstics o silvestres. Un exemple el trobam en l'actual i devastadora pandèmia per COVID-19, de la qual s’apunta que té l’origen en la transmissió zoonòtica.

En aquest sentit, l'enfocament One World, One Health, uns dels pilars de l'Organització Mundial de la Salut (OMS), fa referència al fet que la salut dels humans està influenciada per la salut del medi on viuen. Això significa que la salut dels animals silvestres i domèstics i dels humans està estretament interrelacionada, és a dir, el que els passa a uns té repercussions en la salut dels altres. En definitiva, es tracta d’un enfocament holístic de la salut ambiental.

Les Illes Balears es caracteritzen per posseir àrees naturals protegides de gran valor ecològic, com l'albufera d’Alcúdia, i zones en les quals des de fa segles s'han integrat les activitats humanes amb el paisatge i l’han transformat, com ara les zones ocupades per la ramaderia i l’agricultura o la proliferació de zones urbanitzades. En aquest context de paisatge, ateses les reduïdes dimensions de les illes, són freqüents les interaccions entre la fauna i l'ésser humà que podrien afavorir la transmissió de malalties i la pertorbació dels hàbitats, amb un impacte en l’abundància i la distribució dels animals.

Des del 10 de març fins el 2 de juny els Drs. Carlos Barceló Seguí, Mikel A. González González de Heredia i Miguel Á. Miranda Chueca us conviden a participar en el cicle de seminaris i tallers de Zoologia aplicada.

Per apuntar-vos-hi, heu d’enviar un correu electrònic amb el nom i cognoms, el curs i el grau al qual estau matriculats a: Carlos Barceló.

 cartell

 

[23/03] Març marí 2023

Activitats organitzades en el marc dels ajuts per a l'organització durant el curs acadèmic d'activitats formatives i de difusió científica dirigides a l'alumnat de la Facultat (Ajuts A004 i B004)

Març marí 2023

Quan un pensa en la diversitat faunística del nostre territori, tendeix a imaginar ferrerets, sargantanes, busquerets, voltors... Tot i això, tant els més de 1.700 quilòmetres de costa de les Illes com la resta del litoral mediterrani alberguen una ingent quantitat de bestioles de totes les formes i colors: el veïnat submergit.

Conscients de la importància de la implicació de la societat i les noves generacions en la cura, l’estima i la protecció del medi marí, i continuant amb l’esperit divulgador de tot allò que concerneix el mar, els Drs. María Capa Corrales i David Moranta Mesquida, juntament amb els Drs. Laia Fontana i Bria i Joan J. Soto Àngel (artífexs de l'exposició i llibre), han organitzat, amb el suport de Caixabank-Fundació Sa Nostra Caixa de Balears, el Servei d'Activitats Culturals i la Facultat de Ciències de la Universitat de les Illes Balears, el Centre Cultural La Nau de la Universitat de València, edicions 96 i l'Institut de Recerca Oceanogràfica de Xàbia, les següents activitats a la Fundació Sa Nostra al carrer de la Concepció número12 de Palma.

Programa:

Dissabte 4 de març de 2023 a les 11:30h a l’Aula 1: Inauguració de l’exposició i presentació del llibre "Els nostres veïns submarins: Bestiari contemporani de la Mediterrània" a càrrec de: Alicia Borque Espinosa (doctora en Biodiversitat i especialista en mamífers marins), María Capa Corrales (doctora en Biologia i especialista en anèl·lids marins), i Laia Fontana i Bria (doctora en Biodiversitat i poeta científica).

L'exposició romendrà oberta del dissabte 4 al dilluns 27 de març de 2023 a la Sala Exposició Petita.
De dilluns a divendres: 10:30 - 13:30 h i de 17:00 - 20:00 h
Dissabtes: 10:30 - 13:30 h

Els nostres veïns submarins. Bestiari contemporani de la Mediterrània (versió exposició i versió llibre) és un projecte coral: un mosaic cultural i científic amb les instantànies dels fotògrafs submarins F. Javier Murcia Requena, Alfredo Bernabeu Adrián, F. Javier Gascón Moreno, Sergio Ramírez Aguado, Vicente Renovell Farré, Julio Sanjuán Arias i Joan J. Soto Àngel; amb els textos divulgatius d'Alicia Borque Espinosa, Romana Capaccioni Azzati, Laia Fontana i Bria i Joan J. Soto Àngel; amb versos de Laia Fontana i Bria i amb les tasques editorials d'Edicions 96.

Estructurada evolutivament per classes d’animals, l’exposició presenta una selecció de fotografies submarines de la fauna de les nostres aigües, acompanyades tant de textos explicatius com de poemes biològics (que contextualitzen zoològicament i literàriament cada grup animal), respectivament. Un viatge guiat per la sinergia entre ciència i art cap als organismes dels nostres mars: des dels més espectaculars, conspicus i coneguts fins a les criatures més ocultes i curioses. Un espai on podem gaudir de les instantànies d’uns habitants que ens pertanyen i als quals pertanyem, que formen part dels nostres valors naturals i que mereixen a parts iguals el nostre respecte i la nostra admiració.

Dimarts 14 de març de 2023 a les 19:00h a l’Auditori: Projecció del documental sobre la biòloga Lynn Margulis "Symbiotic Earth. How Lynn Margulis rocked the boat and started a scientific revolution" de John Feldman produït per Bullfrog Films.

Symbiotic Earth explora la vida i les idees de Lynn Margulis, una científica brillant i radical, les teories no convencionals de la qual van desafiar la comunitat científica dominada pels homes i avui estan canviant fonamentalment la manera en què ens veiem a nosaltres mateixos, l'evolució i el medi ambient.

Dissabte 25 de març de 2023 de les 10:30h a les 11:300h a l’Aula 1: Taller de poesia biològica a càrrec de Laia Fontana i Bria (doctora en Biodiversitat i poeta científica). Inscripció (limitada a 30 places, fins un dia abans del taller).

Amb l’ús del llibre i dels recursos poètics de la proposta didàctica sobre "Els nostres veïns submarins. Bestiari contemporani de la Mediterrània" com a eina d’aprenentatge de sabers biològics.

Dissabte 25 de març de 2023 a les 12:00h a l’Auditori: Entrega dels premis del concurs de fotografia “Mar veïna” a càrrec de María Capa Corrales (doctora en Biologia i especialista en anèl·lids marins) i Joan J. Soto Àngel (doctor en Biodiversitat i especialista en cnidaris polars). El termini per a participar-hi és del 4 al 14 de març de 2023). Bases i com enviar la fotografia. Si teniu cap consulta, enviau un correu.

Acte per a fer públic el veredicte del jurat i per a obsequiar amb els premis tant les persones seleccionades com les guanyadores. Amb col·loqui fotogràfic posterior com a tancament d’aquest lliurament de premis.

 Activitats reconegudes per al Passaport Cultural (Servei d'Activitats Culturals de la UIB)

cartell

[23/02] Exposició: Història del càncer, una mirada cap enrere i en femení

Activitat organitzada en el marc dels ajuts per a l'organització durant el curs acadèmic 2022-2023 d'activitats formatives i de difusió científica dirigides a l'alumnat de la Facultat (Ajut C005)

Del 7 al 21 de febrer a l'entrada de l'edifici Mateu Orfila podreu fer un recorregut temporal per la història del càncer a través dels distints registres dels que disposem actualment (obres d’art, papirs egipcis descrivint la malaltia, tumor ossi d’un neandertal o d’un dinosaure, etc.). A més, es destaca el treball d’investigació dut a terme per diverses dones que han contribuït a entendre les bases moleculars del càncer o desenvolupat noves tècniques o mètodes que hagin permès avenços en aquest camp.

Es pretén, per una banda, desmuntar el mite de que el càncer és una malaltia moderna, i per altra, incloure una perspectiva de gènere normalment oblidada i donar visibilitat al treball de científiques STEM per demostrar l’impacte que han tingut en aquest camp i, conseqüentment, en la societat.

Podeu visitar-la també virtualment.

Més informació Dra. Margalida Torrens Mas

[22/11] Taller formatiu: Let's move! >>> Facultat de Ciències

mou-te

Vols estendre la teva col·laboració internacional a l'àmbit de la docència? Descobreix totes les possibilitats que t’ofereix la UIB a través dels programes de mobilitat.

T’animam que no t’aturis! Informa’t sobre els programes vigents i com preparar i gestionar un conveni amb altres universitats el pròxim dijous 24 de novembre a les 12.00h a la Sala de Graus de l'edifici Arxiduc Lluís Salvador  (places limitades).

La Comissió de Direcció del Centre, els coordinadors i coordinadores de mobilitat del centre i el personal del Servei de Relacions Internacionals de la UIB, juntament amb el personal d'administració del centre t'ajudarem a trobar l'opció que s’adigui amb el que cerques i a preparar i gestionar el conveni.

Programa

12.00h Benvinguda i presentació del Servei de Relacions Internacionals
12.40h La mobilitat a la Facultat de Ciències
13.10h Experiències de mobilitat
13.40h Col·loqui
14.00h Dinar

Activitat desenvolupada gràcies als ajuts dels Servei de Relacions Internacionals  de la UIB per a projectes d’internacionalització de les facultats, l’Escola Politècnica Superior, el Centre d’Estudis de Postgrau i l’Escola de Doctorat, per dur a terme activitats al llarg dels cursos acadèmics 2020-21 i 2021-22.

Galeria fotogràfica

TMFC1 TMFC2 TMFC3

[22/11] T'ajudam a decidir (Activitat Seràs UIB 2022-23 virtual)

t'ajudam

Els dies 11 i 18 de novembre de 2022, a través d'una plataforma virtual, professors i alumnes de la Facultat de Ciències t’expliquen tot el que et pugui interessar sobre els estudis de grau de Física, Bioquímica, Química i Biologia abans de decidir què vols fer. Resoldran els teus dubtes i les teves inquietuds, de manera que et sigui més fàcil l’elecció.

Us hi podeu inscriure a través d’aquest formulari. Les places disponibles s'assignaran per ordre d'arribada.

Aquestes jornades formen part del programa d'activitats Seràs UIB 2022-23 dissenyat pel Vicerectorat d'Estudiants amb el Programa d'Orientació i Transició a la Universitat (PortUIB) i adreçat als futurs estudiants i qualsevol persona interessada per conèixer l’oferta d’estudis a la UIB.

[22/10] Jornada Informativa: Let's move! >>> Facultat de Ciències

mou-te

Vols fer una part dels teus estudis en una altra universitat de l'estat o d’arreu del món? O bé vols fer pràctiques en empreses o entitats de la Unió Europea? Descobreix totes les possibilitats que t’ofereix la UIB a través dels programes de mobilitat.

T’animam que no t’aturis! Informa’t sobre els programes vigents i els convenis que té la UIB amb altres universitats el pròxim dilluns 31 d'octubre a les 15.30h a l'aula 1 de l'edifici Mateu Orfila i Rotger   .

Els coordinadors i coordinadores de mobilitat del centre i el personal del Servei de Relacions Internacionals de la UIB, t'ajudarem a trobar l'opció que s’adigui amb el que cerques i preparar el teu intercanvi.

Programa

15.30h Benvinguda i presentació del Servei de Relacions Internacionals
16.00h La mobilitat a la Facultat de Ciències
16.30h Experiències de mobilitat
17.15h Pausa refrigeri
17.45h Particularitats de la mobilitat als graus de la Facultat

Activitat desenvolupada gràcies als ajuts dels Servei de Relacions Internacionals de la UIB per a projectes d’internacionalització de les facultats, l’Escola Politècnica Superior, el Centre d’Estudis de Postgrau i l’Escola de Doctorat, per dur a terme activitats al llarg dels cursos acadèmics 2020-21 i 2021-22.

Galeria fotogràfica

jornada1 jornada 2 jornada 3

 

[22/09] EStímul del TALent QUÍmic programa formatiu

ESTALQUIM (EStímul del TALent QUÍmic) és un programa formatiu orientat a desenvolupar la vocació científica en nins i nines amb especial talent en el camp de la Química. És un projecte organitzat per la Universitat de les Illes Balears i l’Associació de Químics de les Illes Balears on col·labora la Facultat de Ciències.

Hemeroteca: 36 alumnes inicien la nova edició d'ESTALQUIM

[22/09] Cursos de preparació per al grau

cursos

L'any acadèmic 2022-23 des de la Facultat de Ciències s´han propossat tres cursos de preparació per al grau destinats als alumnes de nou ingrés però també un per als alumnes de continuació:

+cursos

 

[22/06] Concert: Nit dels centres

Aquest any acadèmic 2021-22 que estam a punt d'acabar fa cinquanta anys de la creació de la Facultat de Ciències. Depenent en un principi de la Universitat Autònoma de Barcelona, amb la fundació de la Universitat de Palma de Mallorca l’any 1978, que passà a ser la Universitat de les Illes Balears el 1985, s’inicia el procés definitiu que arriba fins avui en que el nostre centre és una realitat brillant, contundent, on més d'un milenar de persones, entre professorat, alumnat, i personal d'administració i serveis, desafiam pronòstics adversos i continuam amb el coratge necessari per créixer i no estancar-nos.

Amb motiu de l'aniversari el Cor de Dones de la UIB i l’Orquestra Lauseta ens oferiran el concert "Perspectives" que com sabeu tindrà lloc el dissabte dia 11 de juny a les 20.30 hores a l’església de Monti-sion (programa ), primera seu de l'Estudi General de Mallorca, avantsala de la nostra universitat, fins que al segle XVI passà a mans dels Jesuïtes.

La festa és compartida amb la Facultat d’Educació i l’Escola de Doctorat (EDUIB) que també estan d'aniversari. El Rector, el degà de la Facultat d’Educació, la directora de l’Escola de Doctorat (EDUIB) i jo mateix esperam que en la voràgine del final de curs, per uns instants, puguem aclucar els ulls, relaxar-nos i sentir tot allò que la música que ens interpretaran vol contar-nos.

Visca l'Educació, la Ciència i la Investigació!!!

concert

cor de dones

[22/05] Realització d’una pràctica de Física de Fluids al canal de flux a l'IMEDEA

Activitat organitzada en el marc dels ajuts per a l'organització durant el curs acadèmic 2021-2022 d'activitats formatives i de difusió científica dirigides a l'alumnat de la Facultat (Ajut B002)

Activitat realitzada el 27 de maig en el marc de les pràctiques de l’assignatura 21028 - Física Experimental II de tercer curs del grau de Física (Professors: Dra. Marta Isabel Marcos Moreno i Dr. Angel Miguel Amores Maimó) a les instal·lacions de l'Institut Mediterrani d'Estudis Avançats (IMEDEA) a Esporles (Mallorca), centre mixte de recerca entre el Consejo Superior de Investigaciones Científicas (CSIC) i la Universitat de les Illes Balears (UIB). Es part del treball d’actualització de l’assignatura i va permetre als alumnes estar en contacte amb una infraestructura científica real.

imedea 3imedea 1

imedea2

[22/05] Ciència per a tothom 2022

CperaT 22Aquesta activitat neix de la inquietud del professorat de la UIB per fomentar les vocacions científiques i tecnològiques entre el jovent.

Les activitats consisteixen sobretot en experiments de ciència i tecnologia orientats als diferents nivells educatius (primària i secundària). Els estudiants universitaris faran les demostracions i explicacions. Informació i inscripcions.

Aquestes jornades formen part del programa d'activitats Seràs UIB 2021-22 dissenyat pel Vicerectorat d'Estudiants amb el Programa d'Orientació i Transició a la Universitat (PortUIB) i adreçat als futurs joves estudiants i al públic en general. Atesa la covid, les visites dels centres educatius s’han estructurat en franges de 2 hores els dies 12 i 13 de maig de 2022 i entrada lliure i gratuïta el dia 13 de maig de 16.30 a 19.30 hores i dia 14 de maig de 10 a 14 hores (aforament controlat).

[22/04] Jornades de Portes Obertes virtuals (Activitat Seràs UIB 2021-22)

Presentació el 1, 4 i 5 d'abril de 2022 (en horari d'horabaixa i en format virtual) dels estudis de grau de la Facultat de Ciències en el marc de les Jornades de Portes Obertes virtuals. 

Aquestes jornades formen part del programa d'activitats Seràs UIB 2021-22 dissenyat pel Vicerectorat d'Estudiants amb el Programa d'Orientació i Transició a la Universitat (PortUIB) i adreçat als futurs estudiants de grau (estudiants de 2n de batxillerat i CFGS i famílies, estudiants més grans de 25, 40 i 45 anys, i titulats universitaris), amb l'objectiu d'oferir informació acadèmica, detallada i específica dels estudis de grau que s’imparteixen a la UIB, de la metodologia docent i de la gestió administrativa. Informació i inscripcions.

Mentres esperau, aprofitau per descobrir els estudis de grau de la Facultat de Ciències.

[22/03] Introducció a la Física Quàntica i l'ús de Qiskit, un ordinador quàntic

Activitat organitzada en el marc dels ajuts per a l'organització durant el curs acadèmic 2021-2022 d'activitats formatives i de difusió científica dirigides a l'alumnat de la Facultat (Ajut B003)

Hi ha centenars d'aplicacions interessants per a aquest nou tipus d'informàtica en camps com l'economia i els serveis financers, química, medicina i salut, logística i cadena de subministrament, energia i agricultura. I, per descomptat, la informàtica quàntica impacta de manera fonamental a la ciberseguretat ia la Intel·ligència Artificial. Això ha impulsat molts governs a incloure les tecnologies quàntiques a les seves agendes i ecosistemes de recerca.

aula

El curs Introducció a la Física Quàntica i l'ús de Qiskit, un ordinador quàntic de 12 hores organitzat per la Dra. María Rosa López Gonzalo i que inclou les conferències dels doctors Gloria Platero i Ramón Aguado de l'Instituto de Ciencia de Materiales de Madrid (ICMM-CSIC) vol introduir als estudiants del Grau de Física en l'àmbit de la computació quàntica i l'ús d'un ordinador quàntic públic, continguts sovint demanats pels estudiants però no contemplats en el pla d'estudis del grau de manera explicita.

Places limitades, activitat gratuïta, més informació i matrícula a María Rosa López Gonzalo.

[21/11] Seminaris Web de Materials d'Alta Tecnologia

Activitat organitzada en el marc dels ajuts per a l'organització durant el curs acadèmic 2021-2022 d'activitats formatives i de difusió científica dirigides a l'alumnat de la Facultat (Ajut B001)

En la majoria d’assignatures de contingut bàsic els estudiants sovint veuen els conceptes i aplicacions generals, però no tenen oportunitat de veure aplicacions o tecnologies modernes i avantguardistes, i aplicades al món real. En ciència de materials habitualment es restringeix l’estudi als materials més convencionals i a les tècniques d’obtenció i processat usades majoritàriament en la indústria més tradicional.

Amb aquesta activitat formativa els estudiants tindran la oportunitat de conèixer materials i tècniques usades a la indústria, que normalment no es tracten en cursos bàsics de ciència de materials a través de seminaris impartits per especialistes en l’àmbit. Aquesta activitat, per segon any, va especialment dirigida als estudiants del Grau de Química (GQUI), el Grau de Física (GFIS), el Grau d’Enginyeria Electrònica Industrial i Automàtica (GEEI) i el Grau d’Edificació (GEED), així com els estudiants del Màster en Ciència i Tecnologia Química (MCTE) i el Màster en Física Avançada i Matemàtica Aplicada (FAMA).

Seminaris

Enllaç per unir-se a la sessió: https://uibuniversitat.zoom.us/j/85185339838?pwd=bkpaNTFhUUtQZFY1VXVDTVZsN1hFQT09

Els professors coordinadors responsables d’aquesta activitat al Graus de Química, Enginyeria Electrònica Industrial i Automàtica i Edificació són els Drs. Montserrat Rodríguez Delgado, Joan Torrens Serra (contacta per a més informació) i Francesc Masdeu Mayans, respectivament.

 

 

[21/11] T'ajudam a decidir (Activitat Seràs UIB 2021-22 virtual)

Els dies 12 i 19 de novembre, a través d'una plataforma virtual, professors i alumnes de la Facultat de Ciències t’expliquen tot el que et pugui interessar sobre els estudis de grau de Física, Bioquímica, Química i Biologia abans de decidir què vols fer. Resoldran els teus dubtes i les teves inquietuds, de manera que et sigui més fàcil l’elecció.

Us hi podeu inscriure a través d’aquest formulari. Les places disponibles s'assignaran per ordre d'arribada.

Aquestes jornades formen part del programa d'activitats Seràs UIB 2021-22 dissenyat pel Vicerectorat d'Estudiants amb el Programa d'Orientació i Transició a la Universitat (PortUIB) i adreçat als futurs estudiants i qualsevol persona interessada per conèixer l’oferta d’estudis a la UIB.

[21/10] EStímul del TALent QUÍmic programa formatiu

ESTALQUIM (EStímul del TALent QUÍmic) és un programa formatiu orientat a desenvolupar la vocació científica en nins i nines amb especial talent en el camp de la Química. És un projecte organitzat per la Universitat de les Illes Balears i l’Associació de Químics de les Illes Balears on col·labora la Facultat de Ciències.

[21/09] Cursos de preparació per al grau

cursos

L'any acadèmic 2021-22 des de la Facultat de Ciències s´han propossat tres cursos de preparació per al grau destinats als alumnes de nou ingrés però també altres tres destinats als alumnes de segon, tercer i quart:

+cursos

 

[21/07] Cursos d'estiu 2021

cursos

L'any acadèmic 2021-22 des de la Facultat de Ciències s´ha propossat el curs d'estiu:

+ cursos

 

[21/05] Ciència per a tothom 2021 (enguany, virtual)

Aquesta activitat neix de la inquietud del professorat de la UIB per fomentar les vocacions científiques i tecnològiques entre el jovent.

Les activitats consisteixen sobretot en experiments de ciència i tecnologia orientats als diferents nivells educatius (primària i secundària). Els estudiants universitaris faran les demostracions i explicacions.

Aquestes jornades formen part del programa d'activitats Seràs UIB 2020-21 dissenyat pel Vicerectorat d'Estudiants amb el Programa d'Orientació i Transició a la Universitat (PortUIB) i adreçat als futurs joves estudiants. També al públic en general mitjançant el formulari en línia. Una vegada que s’hi hagin inscrit, els participants rebran unes hores abans de la realització de les activitats, un correu electrònic amb l'enllaç web per accedir a totes les activitats virtuals.

[21/03] Zoologia Aplicada: plagues, vectors de malalties, fauna invasora en illes i zoonosi

L'impacte de les activitats humanes en els hàbitats naturals ha provocat grans pertorbacions a nivell de funcionament dels ecosistemes. Entre elles destaquen les pèrdues d’habitat i alteracions ecològiques que influeixen en la dinàmica de transmissió de malalties infeccioses que afecten animals silvestres, domèstics i als humans. Les pèrdues d’habitat juntament amb l’efecte del canvi climàtic són  possibles causes del denominat declivi del insectes. En quant a les malalties, prop del 75% dels patògens que produeixen malalties d'importància sanitària tenen un origen zoonòtic, que provenen d'animals domèstics o silvestres. Un exemple el trobem en l'actual i devastadora pandèmia per COVID-19, on l'origen apunta a la transmissió zoonòtica.

En aquest sentit, l'enfocament "One world, One health", uns dels pilars de l'Organització Mundial de la Salut (OMS), fa referència al fet que la salut humana està influenciada per la salut del medi on viu. Això significa que tant la salut dels animals silvestres, animals domèstics i humans està estretament interrelacionada, es a dir, el que els passa a uns, té repercussions en la salut dels altres. En definitiva, es tracta d’un enfocament holístic de la salut ambiental.

Les Illes Balears  es caracteritzen per posseir àrees naturals protegides de gran valor ecològic, com l'Albufera d’Alcúdia, i zones en les que des de fa segles, s'han integrat les activitats humanes amb el paisatge transformant, com ara la ramaderia i l’agricultura o la proliferació de zones urbanitzades. En aquest context de paisatge i, donada les reduïdes dimensions de les illes, són freqüents les interaccions entre fauna i l'ésser humà, el qual podria afavorir la transmissió de malalties i/o a la pertorbació dels hàbitats, amb un impacte a l’abundància i la distribució dels animals.

Els Drs. Carlos Barceló, Rafael Gutiérrez i Miguel Á. Miranda us conviden a participar en el cicle de seminaris i taller. Per apuntar-vos-hi, heu d’enviar un correu electrònic amb el nom i cognoms, el curs i el grau al qual estau matriculats a: Carlos Barceló.

Els principals objectius d'aquests seminaris són:

  1. Conèixer les aportacions que fa la Zoologia Aplicada a l’estudi de de les interaccions que es produeixen en medis urbans, periurbans i naturals amb la fauna, des d’un punt de vista One Health, incloent-hi la salut dels ecosistemes.
  2. Conèixer les línies de recerca dins aquest àmbit a España i Europa, així com els estudis que es realitzen per part dels investigadors del grup de recerca de Zoologia Aplicada i de la Conservació Animal de la UIB i investigadors d’altres centres de recerca.
  3. Conèixer les sortides professionals dins aquest àmbit, tant dins el sector de la recerca com tècnic a entitats privades com les empreses de control de plagues.
  4. Millorar i aprofundir amb els objectius que han d’assolir els graduats  en Biologia.

Continguts

Dia 26 de març de 16:00h a 18:30h. Aula MOA11:
Dr. Carlos Barceló: Introducció als seminaris (10min)
Dr. Miguel Á. Miranda: La Zoologia Aplicada en el marc del concepte One Health.  Institucions nacionals i europees d’interès (1h)
Dr. Miguel Á. Miranda: El declivi dels insectes: Una realitat? Espècies d’artròpodes invasores a les illes Balears (1h)
Debat, preguntes i discussió (20min)


Dia 31 de març  de 16:00h a 18:15h. Aula MOA11:
Sra. Sofía Delgado: Tècniques moleculars per l’estudi de paràsits i vectors de malalties de plantes i animals (1h)
Sra. Júlia López: Insectes vectors en el sector agrícola. Cas de X. fastidiosa a les Balears (1h)
Debat, preguntes i discussió (15min)

Dia 16 d’abril de 16:00h a 18:15h.  Aula MOA10:
Sr. Raul Luzón: Experiències en empresa de control de plagues. Cas de les paneroles com a vectors mecànics (1h)
Dr. Mikel Bengoa:  Experiències en empresa de control de plagues: Cas dels moscards (1h)
Debat, preguntes i discussió (15min)

Dia 23 d’abril de 16:00h a 18:15. Aula MOA11:
Dra. Sarah Delacour: Globalització i introducció de vectors de malalties. Situació de moscards invasors a España (1h)
Dr. Ignacio Ruiz: Plagues d’insectes associades a cursos d’aigua: la mosca negra (1h)
Debat, preguntes i discussió (15min)

Dia 30 d’abril  de 16:00h a 18:15h. Aula MOA10:
Dr. Miguel Á. Miranda: Paràsits en animals silvestres de les Balears I: malalties transmeses per paparres (1h)
Dra. Ana Sanz: Paràsits en animals silvestres II: L’efecte de les paparres en les poblacions d’aus marines (1h)
Debat, preguntes i discussió (15 min)

Dia  7 de maig  de 16:00h a 18:15h. Aula MOA10:
Dra. Claudia Paredes: Paràsits en animals silvestres de les Balears III: Angiostrongylus cantonensis (1h)
Dr. Mikel A. González: Mosques picadores i succionadores: tàvecs, mosques dels estables i mosques de les secrecions oculars, dípters poc estudiats a España (1h)
Debat, preguntes i discussió (15 min)

Dia 21 de maig  de 16:00h a 18:15h. Aula MOA10:
Dr. Rafael Gutiérrez: Paràsits en zones naturals protegides: Malària aviar en el Parc Nacional de Doñana (1h)
Dr. Carlos Barceló: Insectes vectors de malalties animals a les Illes Balears: la llengua blava i la leishmaniosi (1h)
Debat, preguntes i discussió (15min)

Taller pràctic (a determinar)
Sortida de camp de 9.00h a 13:00h. Mètodes de mostreig
Taller al laboratori de 15:00h a 19:00h. Identificació de vectors i paràsits

Avaluació: Per tal d’obtenir el certificat d’aprofitament, els alumnes hauran de:    

  1. Assistir a un 80 % de les sessions
  2. Participar activament durant els 15 minuts de debat, preguntes i discussió
  3. Després del cicle de conferències i el taller, els alumnes hauran d’entregar un informe breu (màxim sis pàgines) resumint el contingut de les conferències i el taller

Activitat reconeguda amb 1 crèdit ECTS per la Comissió Acadèmica de la Universitat de les Illes Balears

 futurs investigadors

 

[21/03] Jornades de Portes Obertes virtuals (Activitat Seràs UIB 2020-21)

Presentació del 22 al 31 de març de 2021 (en horari d'horabaixa i mitjançant la plataforma Zoom) dels estudis de grau de la Facultat de Ciències en el marc de les Jornades de Portes Obertes virtuals. 

Aquestes jornades formen part del programa d'activitats Seràs UIB 2020-21 dissenyat pel Vicerectorat d'Estudiants amb el Programa d'Orientació i Transició a la Universitat (PortUIB) i adreçat als futurs estudiants de grau (estudiants de 2n de batxillerat i CFGS i famílies, estudiants més grans de 25, 40 i 45 anys, i titulats universitaris), amb la intenció d'ajudar-los a escollir el seu futur donant-los a conèixer l'oferta d'estudis de la UIB, i de facilitar-los el procediment d'accés i admissió.

 

Jornades de Portes Obertes virtuals

[21/02] Futurs investigadors, quines sortides laborals vos esperen?

Espanya, i particularment les Illes Balears, consta d’un gran nombre d’investigadors brillants amb èxits professionals destacables en diferents camps de la Biologia i la Bioquímica, que han estat formats a la Universitat de les Illes Balears (UIB), en diferents dels programes de doctorat oferts. Aquest és un fet de vegades desconegut pels i les alumnes amb inquietud de formar-se com a investigadors i investigadores, i que pot esdevenir en una desmotivació o canvi de rumb cap a una sortida laboral que potser lis sembli més fàcil d’assolir.

Pensem que les presents jornades poden resultar fonamentals de cara a la motivació de l’alumnat a intentar esdevenir investigadors i investigadores i que poden ser una formació paral·lela als respectius estudis molt important sobre com obrir-se camí laboralment parlant, una competència que, és de destacar, no se sol treballar durant el curs dels graus universitaris de ciències, i que per tant encaixa sense solapar-se amb els esmentats estudis.

Les Dres. Mariona Palou i Bàrbara Reynés us conviden a participar en les jornades que es faran virtualment els dies 17 i 18 de febrer on vuit doctors formats a la UIB us mostraran els entrebancs, possibilitats i experiències que han viscut després del doctorat.

Si us agradaria fer el doctorat, però no teniu clares les sortides laborals, aquestes jornades poden ajudar-vos a prendre una decisió!

Per apuntar-vos-hi, heu d’enviar un correu electrònic amb el nom i cognoms, el curs i el grau al qual estau matriculats a: Bàrbara Reynés. Teniu fins dia 15 de febrer.

Pensau que, si hi participau, tindreu un certificat d’assistència.

 futurs investigadors

 

[20/12] Seminaris Web de Materials d'Alta Tecnologia

En la majoria d’assignatures de contingut bàsic els estudiants sovint veuen els conceptes i aplicacions generals, però no tenen oportunitat de veure aplicacions o tecnologies modernes i avantguardistes, i aplicades al món real. En ciència de materials habitualment es restringeix l’estudi als materials més convencionals i a les tècniques d’obtenció i processat usades majoritàriament en la indústria més tradicional.

Amb aquesta activitat formativa els estudiants tindran la oportunitat de conèixer materials i tècniques usades a la indústria, que normalment no es tracten en cursos bàsics de ciència de materials a través de seminaris impartits per especialistes en l’àmbit. Aquesta activitat va especialment dirigida als estudiants del Grau de Química (GQUI), el Grau de Física (GFIS), el Grau d’Enginyeria Electrònica Industrial i Automàtica (GEEI) i el Grau d’Edificació (GEED), així com els estudiants del Màster en Ciència i Tecnologia Química (MCTE) i el Màster en Física Avançada i Matemàtica Aplicada (FAMA).

Seminaris en línia (ZOOM):

1 de desembre de 2020, de 13 a 14 h.
Nous formigons especials: tipus deciments i additius, a càrrec de Manuel Antich Bover.

15 de desembre de 2020, de 13 a 14 h.
Materials bioceràmics en endodòncia: maneig i aplicacions clíniques, a càrrec de Jorge Domínguez Pérez.

12 de gener de 2021, de 13 a 14 h.
Algunes aplicacions tecnològiques de les capes primes, a càrrec de Gemma Garcia Alonso.

Els professors coordinadors responsables d’aquesta activitat al Graus de Química, Enginyeria Electrònica Industrial i Automàtica i Edificació són els Drs. Montserrat Rodríguez Delgado (contacta per a més informació), Joan Torrens Serra i Francesc Masdeu Mayans, respectivament.

 Seminaris MAT

 

[20/11] Cicle de seminaris: La recerca en l’àmbit de la Biologia de la Conservació

Amb aquest cicle de seminaris es pretén donar a una visió àmplia de la recerca que es fa al Departament de Biologia en l’àmbit de la Biologia de la Conservació per tal de complementar la formació de l’alumnat de la Facultat de Ciències, especialment l'alumnat del Grau de Biologia, i oferir un espai per resoldre dubtes o debatre qüestions d’interès relacionats amb la recerca.

Seminaris

13 de Novembre de 2020, de 16 a 18 hores
Presentació del Cicle de seminaris
Les espècies vegetals amenaçades de les Balears: recerca i gestió, a càrrec de la Dra. Joana Cursach

20 de Novembre de 2020, de 16 a 19 hores
Delimitación de especies como herramienta para la gestión y conservación ambiental, a càrrec de la Dra. Maria Capa
7 espècies, 7 preguntes i 7 respostes des de l'Ecologia, a càrrec del Dr. Samuel Piña

26 de Novembre de 2020, de 16 a 19 hores
Els illots de les Balears i el seu paper com a refugi d’espècies amenaçades, a càrrec del Dr. Joan Rita
Exemples en l'estudi de la interrelació de la flora silvestre i activitats antròpiques, a càrrec del Dr. Maurici Mus

4 de Desembre de 2020, de 16 a 19 hores
La conservació vegetal en hàbitats estressants, a càrrec del Dr. Llorenç Gil
La bioquímica ecològica com a eina multidisciplinària per a l'anàlisi i seguiment de problemes ambientals, a càrrec del Dr. Antoni Sureda

11 de Desembre de 2020, de 16 a 19 hores
Les espècies invasores com a causa de pèrdua de biodiversitat: el cas de la vespa asiàtica, a càrrec de la Dra. Maria del Mar Leza
Aus marines: ecologia, amenaces i conservació, a càrrec de la Dra. Ana Sanz

18 de Desembre de 2020, de 16 a 19 hores
Pèrdua de pol·linitzadors silvestres: causes i conseqüències, a càrrec de la Dra. Amparo Lázaro
Els foraminífers epífits com a bioindicadors a les praderies de fanerògames marines, a càrrec del Dr. Guillem Mateu

Es controlarà l’assistència a les sessions presencials i, en cas d’optar al certificat d’aprofitament, s’haurà de lliurar un informe al final del cicle. Per tal d’obtenir el certificat d’aprofitament, s’ha d’assistir al 80 % de les hores presencials i s’ha d’obtenir una avaluació favorable de l’informe presentat. Activitat reconeguda amb 1 crèdit ECTS per la Comissió Acadèmica de la Universitat de les Illes Balears.

La professora coordinadora i responsable d’aquesta activitat és la Dra. Joana Cursach Seguí (contacta per a més informació i inscripció, heu d'indicar nom complet, DNI, grau i curs en què estau matriculats).

 Seminaris Biol

 

 

[20/11] Cicle de Conferències 2020-2021: Parlem de Química

En aquest cicle de quatre conferències, els estudiants tindran la oportunitat de conèixer les sortides profesionals dels seus estudis de la mà de quatre professionals químics formats a la nostra facultat.

I Conferència
Ponent: Catalina Rigo Rigo, tècnica de formulació al departament d'I+D de Dermofarm.
Títol: "I+D en cosmètica. De la idea al producte"
12 de novembre de 2020 a les 12:10h (ZOOM, en línia)

II Conferència
Ponent: Santiago Cañellas Román, científic de Janssen R&D, divisió farmacèutica de Johnson & Johnson.
Títol: "Descubrimiento de fármacos: Síntesis orgánica y robótica"
17 de desembre de 2020 a les 12:10h (ZOOM, en línia)

III Conferència
Ponent: Dr. Pere Joan Llabrés Campaner Clinical Data Manager a Syntax for Science, SL, i divulgador científic. Director del blog de divulgació científica «Huele a Química».
Títol: "Ciencia: ¿profesión o pasión?"
25 de març de 2021 a les 12:10h (ZOOM, en línia)

IV Conferència
Ponent: K. López Brito, Senior Clinical Research Associate al Grupo Español de Cáncer de Pulmón.
Títol: "Salidas profesionales hacia la industria farmacéutica: Más allá de la investigación"
13 de maig de 2021 a les 12:10h (ZOOM, en línia)

Aquesta activitat va especialment dirigida als estudiants del Grau de Química (GQUI). La professa responsable d’aquesta activitat és la Dra. Montserrat Rodríguez Delgado (contacta per a més informació).

CQUI4

Primera conferència CQUI002 CQUI3
     

 

 

 

[20/11] T'ajudam a decidir (Activitat Seràs UIB 2020-21)

Professors i alumnes de la Facultat de Ciències t’expliquen tot el que et pugui interessar sobre els estudis de grau de Biologia, Bioquímica, Física i Química abans de decidir què vols fer. Resoldran els teus dubtes i les teves inquietuds, de manera que et sigui més fàcil l’elecció.

Us hi podeu inscriure a través d’aquest formulari. Les places disponibles s'assignaran per ordre d'arribada.

Aquestes jornades formen part del programa d'activitats Seràs UIB 2020-21 dissenyat pel Vicerectorat d'Estudiants amb el Programa d'Orientació i Transició a la Universitat (PortUIB) i adreçat als futurs estudiants i qualsevol persona interessada per conèixer l’oferta d’estudis a la UIB.

[20/09] Experiències d’innovació docent en l’àmbit de les ciències

ExpInDoC

Les primeres Experiències d'innovació docent en l’àmbit de les ciències és una iniciativa formativa de la Facultat de Ciències, del Centre d'Estudis de Postgrau i de l'Escola de Doctorat de la Universitat de les Illes Balears dirigida al professorat universitari (grau, màster i doctorat) i en formació en l'àmbit de les ciències, i especialment a aquell professorat que vulgui compartir la seva experiència docent.

Vol ser un punt de trobada i d'intercanvi d'experiències docents davant els nous reptes que se'ns presenten a la universitat i que fan necessari revisar les nostres perspectives pel que fa a la qualitat i millora de l'ensenyament de les ciències.

Hi ha moltes iniciatives de millora per part del professorat, si bé moltes vegades són a títol individual o hi estan involucrats un reduït nombre de docents. L'intercanvi d'experiències ajuda a millorar la pràctica i és per tant molt important  la seva difusió. Aquestes experiències es centren especialment en la implementació d’accions d’innovació docent la finalitat de les quals ha sigut la millora dels processos d’ensenyament i aprenentatge, l’avaluació i la promoció de processos de coordinació docent i treball en equip entre el professorat, i, en conjunt, la millora de la qualitat de l'ensenyament de les ciències.

Es tracta d'un taller virtual de quatre dies (4 seminaris en línia de 2,5h cada un) en el que s'acreditarà la presentació de les comunicacions i l’assistència al taller (s'ha d'assistir almanco a 3 dels seminaris). A cada seminari hi haurà una ponència convidada, unes sis comunicacions orals seleccionades i un temps de debat entre els participants i voltaran entorn a 4 blocs temàtics.

Blocs temàtics:
  • Estratègies per la millora del procés ensenyament-aprenentatge de l’alumnat: flipped classroom, gammificació, aprenentatge cooperatiu...
  • Desenvolupament d'eines i/o estratègies d’avaluació: rúbriques, avaluació entre iguals...
  • Virtualització de l’activitat docent: E-learning, videotutorials, problem-based learning...
  • Innovació docent a les assignatures amb activitats pràctiques.
Comitès:
  • Comitè Científic: Rubén Santamarta (president), Ana M Rodríguez (secretària), Maria Antònia Jiménez, David Moranta, Joan Ribot, Montserrat Rodríguez i Adamo Valle.
  • Comitè Organitzador: Joan Ribot (president), Margarita Gomila (secretària), Antoni Borràs, Valeria S Eim, Joana Francesca Ferragut i Jorge Sastre.
Dates importants:
Els  participants (que han assistit almanco a 3 dels 4 seminaris) poden obtenir un certificat d'aprofitament del taller (1 crèdit ECTS) si responen de manera raonada aquest qüestionari  abans de les 13:00h (CET) del 9 d'octubre per correu electrònic a secretaria.ciencies@uib.cat i obtenen una qualificació d'APTE un cop revisades les respostes pel Comitè Científic i Organitzador.

 

[20/09] Cursos de preparació per al grau

Els cursos de preparació per al grau neixen de la necessitat de reforçar la preparació dels estudiants que arriben a primer curs d’un grau. L'any acadèmic 2020-21 des de la Facultat de Ciències s´han propossat quatre cursos:

  • La Física t’agradarà: un curs web interactiu
  • Mecànica i electromagnetisme per a enginyers
  • Matemàtiques
  • Química

[20/05] Jornades de Portes Obertes virtuals (Activitat Seràs UIB 2019-20)

Presentació el dia 15 de maig de 2020, mitjançant la plataforma BB Collaborate, dels estudis de Biologia, Bioquímica, Física i Química, així com els serveis i instal·lacions, de la Facultat de Ciències per part dels i de les Caps d'Estudi als futurs estudiants de grau en el marc de les Jornades de Portes Obertes virtuals. 

Aquestes jornades formen part del programa d'activitats Seràs UIB 2019-20 dissenyat pel Vicerectorat d'Estudiants amb el Programa d'Orientació i Transició a la Universitat (PortUIB) i adreçat als futurs estudiants de grau (estudiants de 2n de batxillerat i CFGS i famílies, estudiants més grans de 25, 40 i 45 anys, i titulats universitaris), amb la intenció d'ajudar-los a escollir el seu futur donant-los a conèixer l'oferta d'estudis de la UIB, i de facilitar-los el procediment d'accés i admissió.